Eνεργειακό τζάκι: εξοικονομήστε!

Eνεργειακό τζάκι: εξοικονομήστε!

Η εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε επιβάλλει τον περιορισμό των εξόδων θέρμανσης κάνοντας μας να στραφούμε στις φθηνότερες ενεργειακά λύσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κτίρια στην Ελλάδα καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας της χώρας και συμβάλουν κατά 50% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως μέσα από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το 80% της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια εξυπηρετεί ανάγκες δροσισμού και θέρμανσης.

Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα στοιχεία, τα ελληνικά σπίτια καταναλώνουν ως και 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση απ' ό,τι οι αντίστοιχες κατοικίες στην παγωμένη Φινλανδία. Ως εκ τούτου σε ένα κτίριο μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια επιλέγοντας μη ενεργειοβόρες επιλογές για τη θέρμανση του, όπως είναι τα ενεργειακά τζάκια από ξύλο ή τα πέλετς (pellets).

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η ύφεση μπορεί να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2009 μειώθηκαν 7% περισσότερο απ' ό,τι το 2008. Και αυτό διότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη περιόρισαν κατά 5,5% την κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για όσους προτιμούν το τζάκι, οι ειδικοί, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κατασκευής και εγκατάστασης τζακιών, ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να ζεσταθεί ένα σπίτι 100 τ.μ. μόνο με τη χρήση ενός συμβατικού τζακιού. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργεί συμπληρωματικά με κάποιον άλλο τρόπο θέρμανσης. Όπως εξηγούν, ένα σπίτι 100 τ.μ. χρειάζεται να κάψει περίπου μισό τόνο ξύλα μαζί με τη χρήση καλοριφέρ για να ζεσταθεί. Κόστος περίπου 60 ευρώ τα ξύλα και 200 ευρώ το μήνα για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να είναι περίπου το ίδιο.

Για το άναμμα του τζακιού μόνο τα απογεύματα θα χρειαστούν 2-3 τόνοι τη σεζόν και για χρήση του όλη τη μέρα, 5 τόνοι τη σεζόν. Η αποκλειστική χρήση του τζακιού ως του μοναδικού τρόπου θέρμανσης απαιτεί περίπου 10 τόνους ξύλου, η μέση τιμή των οποίων υπολογίζεται στα 100 ευρώ ο τόνος, αυτή τη στιγμή.

Αντίθετα, τα ενεργειακά τζάκια, με καμινάδα και τζάμι κλειστό, μπορούν να ζεστάνουν ένα σπίτι των 100 τ.μ. των διαστάσεων, καθώς αντανακλούν μεγάλη θερμότητα, ενώ περσίδες διοχετεύουν το θερμό αέρα στα δωμάτια.

Αν υπολογίσεις ότι το κόστος των ξύλων που θα χρειαστούν τη χειμερινή περίοδο ανέρχεται στα 700 ευρώ και η επιπλέον χρήση πετρελαίου με άλλο μέσο για την ολοκληρωμένη θέρμανση του χώρου, ενώ η τιμή αγοράς ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 1.500 έως 6.000 ευρώ, διαπιστώνεις ότι η «απόσβεση» θα είναι μακροπρόθεσμη.

Επίσης αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσει οικολογικά ξύλα θα πρέπει να γνωρίζεις ότι έχουν τριπλάσια θερμική ικανότητα από ό,τι ένα απλό κούτσουρο, ενώ μπορεί το κόστος να φαίνεται ακριβό (700 ευρώ ο τόνος), αλλά θα χρειαστεί να προμηθευτεί μικρότερη ποσότητα, οπότε το κόστος είναι σχεδόν ίδιο.

Το πλεονέκτημα των οικολογικών ξύλων είναι ότι δεν καίνε το φλοιό όπου μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες, δεν «σκάνε» και δεν αφήνουν μυρωδιά. Τα ενεργειακά τζάκια που δεν έχουν καμινάδα και λειτουργούν με βιοκαύσιμο μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε διάσταση, αλλά χρειάζεται κάποιος εξαερισμός για να ανανεώνεται το οξυγόνο του χώρου. Για ένα χώρο 100 τ.μ. θα πρέπει να τοποθετηθούν δύο δοχεία καύσης. Καταναλώνουν καύσιμο αξίας 1 ευρώ την ώρα, ενώ αν καίει 5 ώρες τη μέρα θα κοστίζει 150 ευρώ το μήνα. Η αγορά τους κυμαίνεται από 700 έως 2.500 ευρώ.

Σχετιζόμενα προϊόντα